BLOG POST

5 inzichten bij samenwerken met een ontwerper

Misschien heb je nog nooit met een ontwerper samengewerkt, of sta je op het punt er een in te huren. Als dit de eerste keer is, weet je waarschijnlijk niet echt wat je kunt verwachten. Hier deel ik 5 inzichten voor samenwerken met een ontwerper, die handig zijn om te weten voordat je aan het proces begint.

1. Het proces van het ontwerpen van je merkidentiteit kost tijd

Je kunt dit proces niet echt overhaasten en dat moet je ook niet willen. Branding is de basis voor je bedrijf en we willen het goed doen. De meeste ontwerpers (inclusief ikzelf) hebben 4-8 weken nodig om het hele proces af te ronden. Maar de tijdsplanning hangt ook deels van jou af. Het tijdig geven van feedback kan het proces versnellen.

2. We zullen niet altijd in één keer goed zitten

Wees niet teleurgesteld als de eerste ontwerpconcepten nog niet helemaal spot on zijn. Brand design is een proces en een samenwerking. We moeten testen, proberen en experimenteren om jouw merk goed te krijgen. Bij het ontwerpen verken ik altijd meerdere opties en ontwerproutes. Maar soms voelt slechts één optie echt goed aan, dus in dat geval presenteer ik er maar één. Daarom neem ik ook altijd meerdere revisierondes op in het proces. Branding is een stapsgewijs proces waarbij we je merk langzaam maar zeker zien groeien.

3. Feedback is zeer welkom

Eigenlijk is het cruciaal voor het ontwikkelen van een goede merkidentiteit. Dus voel je altijd vrij om je feedback en gedachten met ons te delen. We proberen jouw verhaal in design te vertalen, dus het is belangrijk voor ons om te horen wat je te zeggen hebt. Jouw feedback zal het uiteindelijk alleen maar verbeteren. Houd er rekening mee dat het ontvangen van feedback ook iets is waar we aan gewend zijn, het is alleen wel fijn als je het met een beetje finesse brengt. Als je het moeilijk vindt om feedback te geven, kunnen we je begeleiden door specifieke vragen te stellen. Wees eerlijk, maar vriendelijk, en vertel ons waarom je denkt wat je denkt. Het is belangrijk om te weten waarom, zodat we kunnen bepalen wat de beste manier is om verder te gaan. Feedback is superbelangrijk en ook een controlemoment binnen het proces om te zien of we nog op één lijn zitten.

4. We ontwerpen niet alleen om 'het mooi te maken'

Natuurlijk ontwerpen we ook om je bedrijf een unieke, mooie uitstraling te geven. Maar het ontwerpen van een merkidentiteit gaat veel verder dan dat. We ontwerpen voor functionaliteit, praktisch gebruik en duidelijkheid. We willen dat dingen zinvol zijn. We kunnen je merkidentiteit ook niet alleen baseren op  persoonlijke smaak. Ons doel is om jouw merk te verbinden met je doelgroep en je merk te onderscheiden van concurrenten. Dus bij het ontwerpen moeten we aan veel dingen denken, zoals:

- Voor wie ontwerpen we: de wensen, voorkeuren en behoeften van je doelgroep

- Wat je concurrenten doen

- Gebruikerservaring en functionaliteit. Wat werkt en wat niet?

- Praktisch gebruik en flexibiliteit. Is dit praktisch en flexibel in verschillende scenario's?

- Kleurenpsychologie

- En nog veel meer

5. We stellen heel veel vragen

Omdat we in feite je verhaal en visie ontwerpen, willen we gewoon alles weten. Over jou, je achtergrond, je merk en het verhaal ervan, waarom je bent begonnen, hoe je de toekomst ziet, je publiek, je producten en/of diensten en nog veel meer. We willen diep in je merk duiken en tot de kern ervan komen, zodat we alles wat je bent kunnen overbrengen in je merk. Misschien heb je niet meteen perfecte antwoorden op sommige vragen, en dat is helemaal oké! Dan geven we je wat huiswerk om tot de kern van de zaak te komen, of we duiken er samen in.

Volgende Blog
Arrow pointing to the right
Cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk het privacybeleid voor meer informatie.